De Europese Commissie heeft Mondelēz International, Inc. een boete van 337,5 miljoen euro opgelegd. De boete is opgelegd omdat Mondelēz in strijd met de EU-mededingingsregels de grensoverschrijdende handel in chocolade-, koekjes- en koffieproducten tussen Europese landen belemmerde.

Mondelēz is één van ’s werelds grootste producenten van chocolade- en koekjesproducten en bekend van de merken Côte d’Or, Milka, Oreo en Toblerone en koffiemerken zoals HAG, Jacobs en Velours Noir.

 

Verboden afspraken

Volgens de Commissie heeft Mondelēz afspraken gemaakt die:

  • distributeurs beperkten de Mondelēz-producten door te verkopen in andere gebieden of aan andere klanten. In één geval werd de distributeur verplicht hogere prijzen te hanteren voor export in vergelijking met haar binnenlandse verkoop;
  • distributeurs, die exclusief voor bepaalde lidstaten waren aangesteld, verboden om zonder voorafgaande toestemming van Mondelēz in te gaan op verkoopverzoeken van klanten in andere lidstaten.

 

Misbruik economische machtspositie

De Commissie stelde ook vast dat Mondelēz misbruik had gemaakt van haar machtspositie door:

  • te weigeren te leveren aan een tussenhandelaar in Duitsland om de wederverkoop te voorkomen van chocoladetabletten in Oostenrijk, België, Bulgarije en Roemenië, waar de prijzen hoger waren;
  • de levering van chocoladetabletten in Nederland stop te zetten om te voorkomen dat deze zouden worden doorverkocht naar België, waar Mondelēz deze producten tegen hogere prijzen verkocht.

 

Waarom dit gedrag schadelijk en verboden is

Mondelēz wilde voorkomen dat grensoverschrijdende handel tot prijsdalingen zou leiden in landen met hogere prijzen. Door dergelijke illegale praktijken kon Mondelēz een hogere prijs blijven vragen voor zijn eigen producten, wat uiteindelijk ten koste ging van de consumenten in de EU.

 

Ons advies

Handelaren en detailhandelaren proberen producten in te kopen op de interne markt waar de prijzen lager zijn en ze te verhandelen naar markten waar de prijzen hoger zijn. Dit leidt over het algemeen tot prijsdalingen in landen waar de prijzen hoger zijn. Beperkingen op deze parallelhandel kunnen leiden tot de isolatie van een nationale markt, waardoor de fabrikant hogere prijzen kan vragen ten nadele van de consument. Ze kunnen ook leiden tot minder productdiversiteit. Beperkingen van de parallelhandel behoren tot de ernstigste concurrentiebeperkingen en zijn daarom verboden.

 

Niet alleen de Commissie, maar ook de ACM heeft de laatste jaren veel aandacht voor marktverstorende afspraken in leverings- en distributierelaties. Het schenden van de mededingingsregels kan tot zeer hoge boetes leiden. Dus let op wanneer u als leverancier afspraken maakt met afnemers of distributeurs en houd rekening met deze regels!

 

Voor vragen over de mededingingsregels of hulp bij het opstellen van leverings- of distributiecontracten kunt u terecht bij één van onze specialisten (E marco.balhuizen@nysingh.nl of M 06 43376121).