Arbeidsrecht bij overnames

Bij een bedrijfsovername komen belangrijke arbeidsrechtelijke verplichtingen kijken. Denk hierbij aan regels rondom het overnemen van personeel, het behoud van arbeidsvoorwaarden, cao-rechten en pensioenregelingen. Ook inzicht in andere juridische aspecten van een overname, zoals due diligence en medezeggenschap is van belang.

"Cliënten kiezen voor ons vanwege onze diepgaande kennis en ervaring in het arbeidsrecht."

Rianne Kamphuis

Advocaat

Personeel en bedrijfsovername

Wanneer u een bedrijf of een onderdeel van een bedrijf overneemt, worden automatisch ook alle medewerkers overgenomen. Dat is geen keuze, maar een verplichting vanuit de wet.

 

Van het salaris, de wekelijkse arbeidsduur tot aan het aantal verlofdagen: de arbeidsovereenkomsten van deze werknemers blijven volledig in takt. Het is niet toegestaan om een nieuwe arbeidsovereenkomst met andere voorwaarden te laten tekenen. Ook na de overname mogen de arbeidsvoorwaarden niet zonder uitdrukkelijke toestemming harmoniseren met de arbeidsvoorwaarden van uw eigen werknemers.

 

Heeft de werknemer een tijdscontract voor bepaalde tijd, dat afloopt na de overname, dan hoeft de koper van het bedrijf het contact niet te verlengen. Wel dient er rekening te worden gehouden met de aanzegtermijn én een transitievergoeding. Als veel personeel bepaalde tijdscontracten hebben, kan dit aardig in de papieren lopen en zal van invloed zijn op de koopprijs.

Cao-rechten

Geldt bij de verkopende partij een collectieve arbeidsovereenkomst (cao)? Dan blijft deze in ieder geval geldig totdat de cao (of de algemeenverbindendverklaring ervan) afloopt. Als de cao in de arbeidsovereenkomsten van de werknemers is opgenomen dan heeft de cao na afloop nawerking.

WGA-uitkering

Als de vorige eigenaar eigenrisicodrager was voor de WGA, gaat het risico van WGA-uitkeringen aan (ex-)werknemers die op de eerste ziektedag bij hem in dienst waren, automatisch over op uw bedrijf.

Pensioen

De pensioenrechten van de werknemers worden ook overgenomen, tenzij u een eigen pensioenregeling hebt of onder een verplicht gesteld bedrijfstakpensionfonds valt.

Juridische voorbereiding en due diligence

De verplichting om personeel over te nemen vindt zijn basis in Europese regelgeving die gericht is op (strikte) bescherming van werknemers in het geval van een (gedeeltelijke) overname. Vanuit die beschermingsgedachte wordt al snel aangenomen dat er sprake is van een overname in de zin van de wet.

 

Of er sprake is van een overname in de zin van de wet, en in hoeverre, is niet altijd even duidelijk. In de praktijk zien wij dat cliënten zich vergissen en zich er niet bewust van zijn dat er een overname plicht geldt, bijvoorbeeld in het geval dat de exploitatie van een winkel of horecagelegenheid wordt overgenomen.

 

Gelet op deze verstrekkende gevolgen is het zaak om eerst in kaart te brengen in hoeverre er sprake is van een overname in de zin van de wet. Als is vastgesteld dat dat het geval is, dan is het verstandig om een (arbeidsrechtelijk) due diligence onderzoek uit te voeren. Dit om de genoemde risico’s in kaart te brengen en inzicht te krijgen in de arbeidsrechtelijke verplichtingen.

 

Bij een due diligence onderzoek wordt o.a. gekeken naar:

 

  • Hoe goed de verkopende partij de administratie op orde heeft;
  • Of er schriftelijke arbeidsovereenkomsten zijn;
  • Verhouding tussen bepaalde en onbepaalde tijdscontracten;
  • Of er een regelement en/of een cao van toepassing is;
  • Zijn er (langdurig) zieke werknemers in dienst;
  • Welke arbeidsvoorwaarden er gelden;
  • Of er opleidings- of carrière toezeggingen zijn gedaan;
  • Zijn er lopende geschillen;
  • Heeft de verkopende partij aan zijn (pensioen) verplichtingen voldaan.

De uitkomsten van een due diligence onderzoek helpen verborgen risico’s te identificeren, waardoor u onverwachte kosten en juridische problemen na een overname voor bent. Ook draagt het onderzoek bij aan een nauwkeurige waardebepaling van het bedrijf en de bepaling van uw onderhandelingspositie.

Medezeggenschap en informatieplicht van de verkoper

Voor de verkopende partij geldt dat wanneer hij van plan is om (een deel van) zijn bedrijf te verkopen, de werknemers daar (tijdig) van op de hoogte gesteld moeten worden.

 

Als er een ondernemingsraad (OR) is dan moet de OR (tijdig) om advies gevraagd worden. Is er een personeelsvertegenwoordiging (PvT) en treft de overname ten minste 25% van de werknemers? Dan dient de PvT om advies gevraagd worden. Als er zowel geen OR als PvT is en het treft ten minste 25% van de werknemers, dan zal er advies gevraagd moeten worden aan het personeel middels een personeelsvergadering. Ook wel bekend als medezeggenschap.

 

Zodra het besluit genomen is, zal de verkopende partij alle betrokken werknemers moeten informeren over de datum van overname en hun rechtpositie.

Personeelsdossiers

De verkoper mag de personeelsdossiers (opgeschoond) overdragen aan de koper. Voordat dat gedaan wordt, moet hij de werknemers informeren en hen in de gelegenheid stellen hun eigen dossier in te zien en aan te geven of en in hoeverre zij bepaalde gegevens uit het dossier verwijderd willen zien.

Is het mogelijk om geen personeel over te nemen?

In sommige gevallen kan een overname zo ingericht worden dat er geen sprake is van een overgang van onderneming in de zin van de wet. Met name wanneer er geen sprake is van kapitaalgoederen en/of bedrijfsmiddelen, is het niet altijd verplicht om personeel over te nemen.

Juridische uitdagingen en oplossingen? Neem contact op

In de voorbereiding van een overname moeten er verschillende stappen gezet worden. Deze stappen kosten tijd. Het is belangrijk om tijdig te beginnen en een concreet stappenplan met een tijdspas op te stellen. Onze arbeidsrecht specialisten helpen u graag met het opstellen en de invulling van een tijdspad en het begeleiden in het traject naar een overname. Neem contact met ons op.

 *
 *
 *
 *
 *
 *
 *
Klik hier voor het privacybeleid.

Onze specialisten

Contact
Sluiten
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors