De bescherming van merken
Om een beroep te kunnen doen op merkenrechtelijke bescherming, moet u uw merk laten deponeren in een merkenregister. Dit kan voor bescherming in de Benelux bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Voor bescherming in de hele EU laat u uw merk registreren bij het European Union Intellectual Property Office (EUIPO). Voor wereldwijde bescherming laat u het deponeren bij de World Intellectual Property Organisation (WIPO) in Genève.
Om een merk te kunnen registreren moet het voldoende onderscheidend zijn. Dat betekent dat het moet kunnen functioneren als herkomstaanduiding van uw onderneming. Hoe groter het onderscheidend vermogen, hoe meer bescherming u als merkhouder geniet.
Een merkregistratie is in principe voor tien jaar geldig, maar kan onbeperkt worden verlengd. Indien u het merk vijf jaar niet gebruikt, kan het op verzoek van een andere partij mogelijk nietig verklaard worden.
Als u een merk laat registreren, controleren de merkenregisters een aantal zaken. Zo controleren zij of het merk voldoende onderscheidend is. Daarnaast onderzoeken zij of het merk niet misleidend is of in strijd met de openbare orde of goede zeden. Zij controleren níet of uw merk inbreuk maakt op een ouder geregistreerd merk. Dat is uw eigen verantwoordelijkheid.
Voordat u een merk en/of logo laat registeren en gebruiken, adviseren wij u daarom om onderzoek te laten doen naar mogelijke oudere, conflicterende merken en handelsnamen van derden. Zo voorkomt u dat u uw merk moet wijzigen terwijl u daar al in heeft geïnvesteerd.
Domeinnamen beschermen
Ook een domeinnaam kan inbreuk maken op het merkrecht van een ander. Bijvoorbeeld als een domeinnaam de merknaam van een ander bevat. Het is mogelijk om op basis van het merkenrecht tegen een dergelijke inbreuk op te treden, bijvoorbeeld door het vorderen van een overdracht van de domeinnaam.
Juridisch advies bij inbreuken op het merkenrecht
Als u uw merk heeft geregistreerd, heeft u het exclusieve recht om het merk te gebruiken voor de waren en diensten waarvoor het is geregistreerd. Andere bedrijven mogen het daarvoor niet gebruiken. Ook mogen zij geen namen, logo’s, verpakkingen of andere tekens gebruiken die op uw merk lijken. Doen zij dat wel? Dan kunt u tegen deze inbreuken optreden.
De advocaten van Nysingh adviseren u graag op het moment dat iemand inbreuk op uw merkrecht maakt, maar ook als een andere partij meent dat u inbreuk maakt op het merkrecht staan we u bij. Daarbij gaan we voortvarend te werk en streven we altijd naar een pragmatische oplossing, maar we procederen ook met verve als de zaak daarom vraagt. We hebben veel ervaring met de verschillende administratieve merkenrechtelijke procedures en met (internationale) civiele procedures, zoals kortgeding-, bodem-,ex parte- en beslagprocedures.
Onze specialisten zijn thuis in het IE- en merkenrecht. Wij werken voor (internationale) ondernemingen, waaronder verschillende (exploitanten van) bekende merken en winkelketens, maar ook voor merkgemachtigden, ontwerpstudio’s en reclamebureaus.
Neem gerust contact met ons op als u behoefte heeft aan concreet en praktisch advies over bijvoorbeeld:
- (mogelijke) merkinbreuken in binnen- en buitenland
- internationale (selectieve of exclusieve) distributienetwerken
- het opstellen en beoordelen van licentie- en distributieovereenkomsten
- parallelimport
- nietigverklaring van merken
- het vorderen van een verbod, schadevergoeding of winstafdracht
- het voeren van verweer tegen inbreukclaims van derden
- internationale aspecten van het merkenrecht
- het overdragen van merkrechten