Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag, helaas komen veel mensen hiermee in aanraking. De laatste jaren is het onderwerp actueel en in ontwikkeling. Ook op de werkvloer worden werkgevers en werknemers helaas geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag.

"Onze arbeidsrecht advocaten leveren hoogwaardige oplossingen voor complexe vraagstukken."

Allard Bekius

Advocaat, Partner

Wanneer is er sprake van grensoverschrijdend gedrag?

De vraag wanneer er sprake is van grensoverschrijdend gedrag, is niet makkelijk te beantwoorden. Er is ook geen wettelijke definitie van het begrip ‘grensoverschrijdend gedrag’. Vaak wordt er ook gesproken over ontoelaatbaar gedrag of bijvoorbeeld over ongewenste omgangsvormen. Pesten, (seksuele) intimidatie en discriminatie vallen er in ieder geval wel onder. Daarnaast kan iets wat voor de één grensoverschrijdend is, voor de ander niet zo worden ervaren.

Juridische verplichtingen van werkgevers

Werkgevers zijn verplicht een beleid te ontwikkelen om grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan. Bovendien is er inmiddels een Nationaal Actieplan Aanpak Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag van Mariëtte Hamer, de regeringsfunctionaris grensoverschrijdend gedrag.

Het ontwikkelen van een protocol grensoverschrijdend gedrag

Om voor iedereen duidelijk te hebben wat de gewenste omgangsnormen bij een werkgever zijn, is het verstandig een geactualiseerd protocol Grensoverschrijdend Gedrag te hebben.

In dat protocol kan o.a. het volgende geregeld worden:

  • Hoe om te gaan met een melding;
  • Hoe er onderzoek wordt gedaan indien nodig;
  • Met welke waarborgen dat onderzoek is omgeven
  • Hoe zowel de klager als de beklaagde in voldoende mate worden beschermd
  • etc.

Het doen van goed onderzoek is van essentieel belang. In de praktijk zien we het op dat punt vaak misgaan. Werknemers (zowel de klager als de beklaagde) kunnen hierdoor de werkgever aansprakelijk stellen voor geleden schade. Een goed protocol kan dit soort situaties helpen voorkomen.

 

Als werkgever wilt u graag goed handelen, zowel jegens klager als beklaagde en andere eventuele betrokkenen. De vraag is hoe u dit zorgvuldig aanpakt en een goed onderzoek laat uitvoeren. Kiest u voor intern of schakelt u een externe partij in? Bij een extern onderzoek is het belangrijk om nauw betrokken te blijven en binnen een redelijk termijn de resultaten ontvangt.

Juridisch advies bij grensoverschrijdend gedrag?

Van het opstellen van protocollen en het geven van advies tot het begeleiden bij incidenten en het bijstaan van zowel klagers als beklaagden, onze expertise in grensoverschrijdend gedrag is een belangrijk onderdeel van onze arbeidsrecht sectie. We staan u graag bij.

 *
 *
 *
 *
 *
 *
 *
Klik hier voor het privacybeleid.
Contact
Sluiten
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors