Mediation bij arbeidsconflict

Arbeidsconflicten beginnen vaak klein, maar kunnen escaleren wanneer de communicatie tussen werkgever en werknemer verslechtert. Misverstanden en emotionele reacties zorgen ervoor dat echt luisteren moeilijker wordt. Mediation biedt dan een oplossing, waarbij beide partijen onder begeleiding van een onafhankelijke mediator in een vertrouwelijke setting met elkaar in gesprek gaan om het conflict gezamenlijk op te lossen.

"Onze arbeidsrecht advocaten leveren hoogwaardige oplossingen voor complexe vraagstukken."

Marjolijn van Deventer

Advocaat, Mediator

Arbeidsmediation bij conflicten tussen werkgever en werknemer

Arbeidsconflicten ontwikkelen zich vaak sluimerend, waarbij tussen werkgever en werknemer enige ruis ontstaat. Het kan daarbij gaan over de kwaliteit en inhoud van de werkzaamheden, maar ook over meer praktische zaken: bijvoorbeeld het mogen volgen van opleidingen, salarisverhoging of het plannen van een vakantie. In eerste instantie niets ernstigs en goed oplosbaar.

 

De communicatie tussen de partijen komt onder druk te staan, er wordt minder met elkaar gesproken. Als partijen wel met elkaar in gesprek gaan, is er al een eigen beeld gevormd over het gedrag van de ander. Daadwerkelijk luisteren naar elkaar wordt steeds lastiger, waarbij emoties steeds meer de overhand krijgen. Voor uw gevoel staat u met de rug tegen de muur.

 

Mediation in arbeidsconflicten is dan zo gek nog niet. Tijdens arbeidsmediation gaat u –binnen de geheimhouding van de mediation – met elkaar in gesprek. Een mediation traject waarbij u over en weer kunt uitspreken wat u dwars zit. Waar u waardering van de ander mist. Waar verschillende inzichten kunnen worden besproken en samen gezocht kan worden naar oplossingen.

 

Een onafhankelijke arbeidsmediator helpt bij het gesprek tussen de werknemer en werkgever.

De mediator lost het conflict niet voor u op, dat doen werkgever en werknemer samen. De mediator zorgt dat dit traject goed en voortvarend verloopt.

Hoe werkt mediation bij een arbeidsconflict?

Bij arbeidsmediation treedt de mediator op als neutrale en onpartijdige bemiddelaar. De mediator neemt geen standpunt in, maar begeleidt de gesprekken en onderhandelingen. Daarbij heeft de arbeidsmediator een scherp oog voor de communicatie tussen partijen, zowel verbaal als non-verbaal.

 

Het mediation traject start met de ondertekening van een mediationovereenkomst. Hierin worden onderstaande afspraken over mediation opgenomen:

  • Beknopte beschrijving van het conflict;
  • Namen van de partijen;
  • Uurtarief en wie de kosten voor de mediation betaalt;
  • Mediation vindt plaats op basis van vrijwilligheid;
  • Mediation kan op ieder moment door een partij worden beëindigd;
  • Geheimhouding voor partijen over alles dat tijdens de arbeidsmediation wordt besproken.

 

Er vindt eerst een individueel intakegesprek plaats met de arbeidsmediator. Daarbij is de andere partij nog niet aanwezig. Vanuit daar zijn er één tot drie gezamenlijke bijeenkomsten waarbij beide partijen én de mediator aanwezig zijn. Partijen kunnen met elkaar afspreken dat ook de advocaten aan de mediation deelnemen.

 

Als partijen samen een oplossing voor het geschil hebben gevonden, gaat de mediator na of aan alles is gedacht. Het moet immers wel een toekomstbestendige oplossing zijn. Afspraken worden vervolgens schriftelijk vastgelegd.

Kun je mediation weigeren bij een arbeidsconflict?

Ja en nee. Het uitgangspunt is dat mediation plaatsvindt op vrijwillige basis.

 

Als de werkgever weigert om arbeidsmediation te starten, terwijl de bedrijfsarts dat voorschrijft of als de werknemer daar bij een conflict om vraagt, is dat echter niet zonder gevolgen. De weigering kan namelijk leiden tot een afwijzing van een ontbindingsverzoek bij de rechter en/of tot het toekennen van een billijke vergoeding aan de werknemer.

 

Ook als werknemer kun je niet zomaar het aanbod van je werkgever om mediation te starten weigeren. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een loonsanctie of ontslag zonder toekenning van een vergoeding.

Wat als arbeidsmediation niet werkt

Als de mediation afgesloten is zonder overeenkomst of andere afspraken, dan zal vaak gekozen worden voor de gang naar de rechter. Bij deze rechter zal het conflict dan opnieuw besproken worden. De inhoud van de arbeidsmediation blijft vertrouwelijk en mag nooit in de procedure worden gedeeld. De rechter neemt wél in zijn beslissing mee, dat partijen er zelf al alles aan hebben gedaan om tot een oplossing te komen.

 

Partijen zorgen in een procedure bij de rechtbank niet langer zelf voor een oplossing; de rechter zal de knoop doorhakken en oordelen.

Maak kennis met onze arbeidsmediators

Mediation bij arbeidsconflicten is sneller, goedkoper dan een juridische procedure en vaak succesvol. Heeft de bedrijfsarts mediation geadviseerd? Wilt u de regie houden en stappen vooruit zetten? Neem vrijblijvend contact op met onze ervaren arbeidsmediators voor mediation in bedrijfsleven, zorg en onderwijs.

 *
 *
 *
 *
 *
 *
 *
Klik hier voor het privacybeleid.

Onze specialisten

Contact
Sluiten
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors